Gator av guld

Enbart för er som läser här och håller er uppdaterade, här kommer ett litet litet utkast från min roman Gator av guld jag skriver på. Utan att avslöja något mer än att historien förmodligen kommer kräva två eller tre böcker för att fullgöras så ger jag er i kast med följande stycke:

Vinden svepte över de snötäckta bergssluttningarna i norr och när solen denna dag steg över dalen där en samling grästäckta tak stack upp var det sommar. Silfirbranthi var byns ursprungliga namn, men kallades kort och gott för Silverbacken i dessa tider. Byn hade alltid legat högt beläget på berget Silfir och på så vis undkommit de förödande konsekvenserna av den stora kataklysmen som skett för hundratals år sedan. Byns invånare hade dock ökat markant vid den tiden då många av de lägre liggande byarna täckts av vatten, resultatet blev att de stora byarna vid bergets fot ödelades och byborna förflyttade sig högre upp på berget och bosatte sig i de byar som låg där.
I dessa regioner levde nu ett folkslag som kallade sig själva för Arker. Man levde enkla liv där några av de dagliga sysslorna var att se till sina fält, fiska och att bryta järn från berget för att skapa arbetsverktyg. Livet hade sett ut på precis samma sätt i många generationer, till traditionerna hörde även att som ung hjälpa sin familj i sitt dagliga arbete samt att hedra de fyra urkrafterna.

De fyra urkrafterna var Jord, Eld, Vatten och Luft. Dessa var grunden till allt liv och sågs som världens skapare och beskyddare. Man hedrade sina urkrafter genom olika riter och högtider som hölls i deras ära. Just under sommaren skulle man hedra Eld med en skördefest för att den med sina varma strålar från himlen skänkte liv till naturen på det stora berget.

Det hade sedan länge varit varma dagar ute, och många av byns barn fördrev sina lediga dagar med att ta svalkande bad i den närliggande bäcken eller att leka i skogen medan deras föräldrar arbetade med det sista på fälten. Silverbacken bestod av dryga två dussin hus och dessa gav upphov till en befolkningsmängd omkring hundra personer. Alla hus såg i stort sett likadana ut, trästugor med högt till tak och med trampade jordgolv inomhus. Storleken på stugorna varierande helt beroende på familjens storlek och vilka rikedomar man hade. På de allra flesta tak så växte det rikligt med både gräs och mossa och på ett hus i byn hade man en get som ständigt gick betandes där uppe.

I just detta hus låg en gosse och sov denna gryning, en gosse med fräkniga kinder, mörkbruna ögon och en rufsig röd kallufs på hjässan. Gossens namn var Kivan och idag var det en särskild dag i hans liv, han skulle nämligen gå från pojke till man. När man som ung man i byn kom till sitt sextonde år i livet så fick man genomgå en prövning under sommarens första dagar som kom att skilja pojkar från män. Prövningen hade varit en tradition seda urminnes tider och utövades av alla Arker, målet är och har alltid varit att nedgöra ett rovdjur på egen hand. De äldsta i byn berättar om tider då de sattes ut i vildmarken naken om vintern, enbart utrustad med en kniv. Nu har traditionen förändrats och de unga männen brukar ge sig ut självmant på jakt för att nedgöra sitt byte. Principen kvarstod dock, inga jaktbågar eller avståndsvapen är tillåtna, enbart list och vapen som kan brukas i närkamp.

Kivan vred lite på sig och öppnade sina ögon, hans sikt var grumlig. Han gnuggade sina ögon och såg sig omkring, han låg i sitt rum och dörren in stod på glänt. Kivans familj var en av få familjer i byn som inte var särskilt många till antalet, det var hans mor Nin, hans far Kernak, Kivan själv och hans syster Mari som bodde i stugan. Sedan ett par år tillbaka då hans mormor dog så fick han och hans syster ett litet rum att dela, även om det inte var stort så kändes det mycket bättre än tiderna då han fick sova i köket.
Rummet bestod av inte mycket mer än två enkla sängar med halmbäddar och ett litet bord. Kivan hade även en gammal träkista att förvara sina ägodelar i som stod vid sängens fot. Hans syster samlade mest på en massa strunt och bar runt på det i ett litet skrin med fina snidade detaljer hon fått av sin mor.

Han satte sig upp och sträckte sig efter sina slarvigt slängda byxor på sängkanten. Byxorna hade han själv gjort tillsammans med sin far förra sommaren. Lädret var från ett jättelikt svin som hans far hade jagat ned i skogarna och räckte till både dessa byxor och ett par rejäla handskar som värmde väl i det annars så kalla landskapet.
Han drog på sig byxorna och reste sig upp ur sängen, tittade sig omkring för en kort stund innan han började gå mot dörren. Varken mor, far eller hans syster hade väckt honom idag, det var udda men han visste varför. Han skulle behöva vila ut inför prövningen som han lovat familjen att ge sig ut på idag. Han var dock inte orolig, av alla de gånger som unga män i byn gett sig ut på mandomsprövningen hade bara två misslyckats. Den förste var en historia om en pojke för länge sedan som Kivan inte visste vid namn, han hade stött på en flock vargar om natten och blivit ihjälbiten. Den andre var den gamla gubben Enok som bodde i byn, men han var ju som han var. Han hade uppenbarligen först vägrat att utföra prövningen, men flera dagar senare efter att han tvingats ut i skogen hade han återvänt tomhänt med påståenden om att vättar tagit hans jaktbyten. Byn hade skrattat ut den då unge pojken och han blev därmed aldrig sedd som man. Numera levde gubben Enok för sig själv i en gammal timmerstuga en knapp fjärdingsmil norr om byn och tyckte inte om besökare.


© Kenny Lengrell

**************


Kommentarer
Postat av: Anonym

Har skrivit i MSN till dig. Loggar strax ut datorn för att träffa JB. Hör av dig om du inte har kunnat läsa mitt skrivande i MSN. Tyvärr kommer jag ej in i den facebook

2010-01-21 @ 21:48:48
Postat av: Lillen

Jag måste få läsa en fortsättning på den! ^^

2010-01-22 @ 17:38:50
Postat av: Kenny

Lillen> Haha, jadu. Något mer utkast kommer väl att dyka upp, men för att läsa det hela kommer du att få köpa boken om den blir utgiven ^^

2010-01-24 @ 17:33:06
URL: http://brokenprophet.blogg.se/

Skriv något konstruktivt:

Vem är du?
Groupie?

E-mail: (leder till privata sexmail från mig)

URL/Egen blogg?

Vad vill du ha sagt?

Trackback
RSS 2.0